Διαμερίσματα Sea Colours

Studio - Διαμερίσματα Sea Colours, στην παραλία του Αγ. Νικολάου... και η διαμονή σας θα μείνει αξέχαστη! Read more

http://teamwork.gr/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/145377sea_colours.jpg
ΙΣΤΟΡΙΚΑ
ΣΥΝΤΟΜΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ-ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟΝ Π. ΜΠΟΥΝΤΟΥΡΗ Εκτύπωση E-mail

Από τα πρώτα χρόνια της ιστορίας του Αιγαίου, η Σύρος εμφανίζεται σαν ένα σημαντικό και αξιόλογο κέντρο του Κυκλαδικού πολιτισμού.(Πρωτοκυκλαδική περίοδος ΣΥΡΟΣ - ΚΕΡΟΣ 3000 π.χ.)
Μια μεγάλη πόλη με την ισχυρή της ακρόπολη, τα τείχη της και ένα τεράστιο νεκροταφείο, ανακαλύφθηκαν στο Β.Α. μέρος του νησιού (Χαλανδριανή) . Χίλια χρόνια μετά, στα χρόνια του Ομήρου η Σύρος με βασιλιά τον Κτισία, τραγουδιέται απο το γιο του τον Εύμαιο σαν πλούσιο και ευτυχισμένο νησί που οι άνθρωποι του περνούσαν μια ευτυχισμένη και υγιεινή ζωή.

Συρίη λένε ένα νησί - αν τόχεις ακουστά σου - στην Ορτυγία (Δήλο) πιο ψηλά στο γύρισμα του ήλιου, όχι πυκνοκατοίκητο, μα καρποφόρο μέρος, βοσκότοπος, πολύσταρο μ' αμπέλια και κοπάδια. Πείνα ποτέ δεν έπεσε στην χώρα μήτε αρρώστια κακή, που τους ταλαίπωρους θερίζει τους ανθρώπους. Μα σαν γεράσουν των θνητών οι φάρες, τότε ο Φοίβος θάρθει ο αργυροδόξαρος κι η Άρτεμη μαζί του και με τις πυκνές σαίτες τους, τους γλυκοθανατώνουν ΟΔΥΣΣΕΙΑ Ο στ.409

Η Σύρος ήταν πατρίδα του φιλόσοφου της αρχαιότητας Φερεκύδη, δάσκαλου του Πυθαγόρα. Σώζεται ακόμη η σπηλιά που ζούσε και πέθανε ο μεγάλος αυτός σοφός της αρχαιότητας. Αυτόνομη δημοκρατία στην εποχή της δόξας των Αθηνών, η Σύρος ήταν μέλος της Αθηναϊκής Συμμαχίας για να ακολουθήσει μετά την τύχη όλων των άλλων νησιών του Αιγαίου. Μακεδόνες, Ρόδιοι και Ρωμαίοι την κατέκτησαν για να φθάσει στα Βυζαντινά χρόνια ένα ασήμαντο και φτωχό νησί, καταφύγιο πειρατών και κουρσάρων με λίγους κατοίκους και πολύ δυστυχία. Έτσι ήταν όταν την κατέκτησαν το 1207 οι Φράγκοι, που ακολούθησαν τον Μάρκο Σανούδο και ίδρυσαν το Δουκάτο του Αιγαίου, ως το 1566 το νησί έμεινε υπόδουλο στους Φράγκους ηγεμόνες , οπότε κατελήφθη από τους Τούρκους. Μέσα στα 360 χρόνια της φραγκικής κατοχής οι ντόπιοι Συριανοί προσηλυτίσθηκαν στο καθολικό δόγμα και έτσι παρουσιάσθηκε στη Σύρο το μοναδικό φαινόμενο μέσα σε όλα τα νησιά του Αιγαίου, να είναι το μόνο που στο σύνολο σχεδόν του τότε πληθυσμού του (γύρο στις 3000 κατοίκων) ήταν καθολικοί. ISOLA DEL PAPA συνήθιζαν να την ονομάζουν οι Ιταλοί και είχε την υποστήριξη και προστασία της Γαλλίας.

Ο σημερινός πληθυσμός των καθολικών είναι περίπου 30%. Και οι δύο κατέχουν έδρα επισκοπής, η Καθολική προϊσταται μόνο στην Σύρο, η Ορθόδοξη στα νησιά Τήνο, Άνδρο, Κέα, Μήλο, Κύθνο και Μύκονο.
Μετά την καταστροφή των νησιών απο τους Τούρκους κατά την επανάσταση του 1821, πρόσφυγες από τις Κυδωνίες, Σμύρνη, Χίο και Ψαρά έκτισαν την σημερινή Ερμούπολη (πόλη του Ερμή, Θεού του Εμπορίου), τότε η Σύρος γνωρίζει την μεγαλύτερη πολιτιστική και οικονομική άνθηση και κρατά τα πρωτεία της πρώτης πόλης της Ελλάδας για 50 χρόνια.
Γίνεται το μεγαλύτερο εμπορικό λιμάνι και τα προϊόντα της εφοδιάζουν όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Η ακτοπλοϊκή εταιρία FRANCE LINE εκτελεί δρομολόγιο κάθε 15 μέρες Σύρος - Β. Αμερική. Προξενεία και Πρεσβείες των περισσότερων χωρών είχουν εγκατασταθεί στην Ερμούπολη.

Ζωντανά μνημεία είναι τα νεοκλασικά κτίρια, οι πλατείες, οι εκκλησίες και το μαυσωλείο. Στον προϊστορικό οικισμό της Χαλανδριανής ναυπηγήθηκε το πρώτο πλοίο με καρίνα (3000 π.χ.) Το πρώτο εμποροδικείο στην Ελλάδα το 1826. Το πρώτο γυμνάσιο το 1833. Το πρώτο πρωτοδικείο το 1834. Το πρώτο λοιμοκαθαρτήριο. Το πρώτο επιμελητήριο. Το πρώτο τυπογραφείο. Η πρώτη ναυτιλιακή εταιρία το 1857. Οι πρώτες μηχανοκίνητες βιομηχανίες, υφαντουργεία, βυρσοδεψία, κοκκάλου κ.λ.π.

Η πρώτη Όπερα. Το θέατρο Απόλλων, κατασκευασμένο από τον αρχιτέκτονα Σαμπό το 1864. Το πρώτο εργοστάσιο ηλεκτρικής ενέργειας το 1889. Το πρώτο νοσοκομείο που αργότερα έγινε το ξενοδοχείο ΕΥΡΩΠΗ με την υπέροχη αρχιτεκτονική και τα λιθόστρωτα και που σήμερα είναι το εστιατόριο του καζίνο. Το πρώτο τηλεγραφείο. Το πρώτο δημόσιο κτίριο, το τελωνείο. Το πρώτο μνημείο του άταφου αγωνιστή του γλύπτη Βιτάλη το 1880. Και φυσικά το αξιολογότερο Δημαρχιακό κτίριο στην Ελλάδα, έργο του Τσίλερ.

Σήμερα οι τεχνίτες της Σύρου διατηρώντας την ναυτική τους παράδοση και ανταποκρινόμενοι στις μοντέρνες απαιτήσεις κατασκευάζουν ξύλινα και μικρά σιδερένια σκάφη και επισκευάζουν μεγάλα πλοία μέχρι 80.000 τόνων, στις 2 μεγάλες πλωτές δεξαμενές. Τα γεωργικά μας προϊόντα ταξιδεύουν και τροφοδοτούν την Ελλάδα. Οι κτηνοτρόφοι σε σύγχρονα εργοστάσιο παράγουν όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα καθώς και το περίφημο τυρί Σαν Μιχάλης που συνιστούμε να δοκιμάσετε. Βιομηχανίες υπάρχουν 2 στο νησί και οι βιοτεχνίες ανθοκηπίων και λουκουμιών αναπτύσσονται συνεχώς. Η πολιτιστική ζωή συνεχίζεται με μεγάλες προσπάθειες από ερασιτεχνικούς θιάσους που ανεβάζουν έργα με μεγάλη επιτυχία στο αναπαλαιωμένο θέατρο Απόλλων. Απόδειξη πρότερων μεγαλείων, οι μεγαλοπρεπείς εκκλησίες, τα παλιά μέγαρα, οι πλακόστρωτοι δρόμοι, το Πνευματικό κέντρο και το Δημαρχείο. Σήμερα η Ερμούπολη, πρωτεύουσα της Σύρου και των Κυκλάδων είναι μία από τις πιό διατηρημένες, ωραίες και πολιτισμένες πόλεις της Ελλάδας, κρατώντας την παράδοση και την αρχοντιά της.
Εμείς στο TeamWork το πρώτο (1971) τουριστικό πρακτορείο στην Σύρο, γεννηθήκαμε και μεγαλώσαμε στη Σύρο και προσφέρουμε με την οργάνωση μας σήμερα όλες τις τουριστικές υπηρεσίες με ευθύνη και συνέπεια, πιστεύοντας ότι η Σύρος μπορεί να προσφέρει στον τουρισμό χωρίς να χάσει κάτι από την προσωπικότητά της.
Προσπαθήσαμε να σας δώσουμε στοιχεία για την ιστορία της Σύρου. Για ότι έχει σχέση όμως με την σημερινή σας παραμονή στο νησί μην διστάσετε να μας τηλεφωνήσετε για οποιαδήποτε πληροφορία. Σας συνιστούμε επίσης να μην χάσετε καμιά από τις προσεκτικά διαλεγμένες εκδρομές μας.

Σας ευχόμαστε ευχάριστη παραμονή!

 

 

 


GreekEnglish (United Kingdom)
team-logo
Ακτή Παπάγου 18, Ερμούπολη
Τηλ.: +302281083400
Fax
: +302810 83508
Ε-mail: teamwork@otenet.gr

Visitors Counter

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterΣήμερα49
mod_vvisit_counterΧθές128
mod_vvisit_counterΕβδομάδα614
mod_vvisit_counterΑυτόν τον μήνα2422
mod_vvisit_counterΣυνολικά421264